Ана Јовановска – ментор на академијата за сајбер безбедност

Окт 13, 2023

Слушаме K-Pop со Ана Јовановска и муабетиме за Cyber Security. Ана е ментор на академијата за сајбер безбедност и предава  Azure 104 и Azure 500.

Здраво Ана. Иако Cyber Security и Online privacy одат рака под рака, дали би сакала јавно да споделиш нешто 😂

Здраво, јас сум Ана Јовановска од Скопје. By day a DevOps Engineer, by night mentoring students about DevOps and Cloud. Кога не работам, цртам или фантазирам за цртање.

Додека работам слушам metal & К-pop. Тоа е мојот црно-розов свет.

 

Што те мотивираше да почнеш да изучуваш Azure, а потоа и да станеш инструктор?

Сакам да предавам, професорот во мене е посилен од се. Cloud технологиите се неминовен дел од DevOps секојдневието, па така и Azure дојде со работата.

 

Што е разликата помеѓу Azure 104 и 500?

Доколку веќе работите во ИТ и имате основно предзнаење за термините, AZ104 е одличен почеток за надоградба, доколку сте го поминале основното ниво на учење на Azure сервисите. Безбедноста на тие сервиси секогаш се подразбира, но доколку се гледате како инженер кој повеќе е фокусиран да учи security in the Cloud или Cyber security, AZ500 го овозможува токму тоа.

 

Од каде секојдневно учиш и се надградуваш?

Благодарение на достапноста на ресурси преку интерактивни медиуми, следам секојдневно што се случува со технологиите и тоа може да биде социјален медиум, YouTube видеа, курсеви (платени/неплатени), луѓе што ги следам на форуми, техничка книга.
Но најмногу учам од своите колеги и себе си, кога пред мене има нов предизвик кој треба да се совлада.

 

Каков совет би им дала на оние кои сакаат да почнат да изучуваат Cyber Security?

Да размислуваат на повисоко и пониско ниво на некоја тема, да замислуваат сценарија кои не се случиле а имаат веројатност да се случат, да бидат љубопитни да учат секојдневно.

 

Какви кариерни и развојни патишта нуди Azure, односно академијата?

Учењето на Azure само по себе е доста опширно и нуди можност за повеќе кариерни патишта за сечии преференции било тоа да е IT Support, SysAdmin, DevOps, Cloud, Cyber Security, Data итн.

 

Академијата за сајбер безбедност е правиот избор доколку онлајн приватноста ја сметате за круцијална, сакате да научите како да им помогнете на другите да се заштитат или пак слушате метал и K-pop музика.

Прочитај повеќе

Блашка Миева- Ментор на академијата за графички дизајн

Блашка Миева- Ментор на академијата за графички дизајн

Правиме Q&A сесија со Блашка Миева. Уметник и ментор par excellence. Предава ликовни елементи и теорија на бои на академијата за графички дизајн.   Здраво Блашка. Сподели нешто за тебе во три долги црти 😄   Здраво, јас сум Блашка од Скопје, уметник по...

Филип Кировски- Ментор на DevOps академијата

Филип Кировски- Ментор на DevOps академијата

Филип Кировски е ментор на академијата за DevOps, професија за која сите зборуваат поради се поголемата побарувачка на пазарот на труд. Прочитајте го целосното интервју и дознајте повеќе за Филип!   1.Кој е Филип Кировски и како стана дел од менторскиот тим на...

Јулијана Ацовска- Координатор на Дизајн академиите

Јулијана Ацовска- Координатор на Дизајн академиите

Разговараме со Јулијана Ацовска, координатор на дизајн академиите, која ни раскажа повеќе за своето долгогодишно искуство и академиите кои ги води. Како дел од академиите кои го проширија спектарот на СЕДЦ беа UI/UX (визуелни елементи/комплетна интеракција) и графички...