Категорија: Новости

DevSecOps евент

DevSecOps евент

Панел дискусија, во живо, на тема DevSecOps. Два панелисти и пеесет ИТ професионалци го исполнија воздухот со жаргон за кој можевме само да нагаѓаме што значи.Слушнавме за бицепс, девопс, секопс, девсекопс и опссексекдевопс, термини за кои сме сигурни дека играат...

Дени Јованов –  Ментор на DevOps aкадемијата

Дени Јованов – Ментор на DevOps aкадемијата

Кој е Дени Јованов? Јас сум Дени Јованов, IT инженер по вокација и велешанец по локација 😊 . Доаѓам од градот на Кочо Рацин и првата библиотека, фан на светото Ф тројство: фотографија, филм, фудбал, а секако не можам да изоставам музика како и планинарење со кое ја...

Весна Иваноска: Ја завршуваме годината со импозантна бројка од 20.000 студенти

Весна Иваноска: Ја завршуваме годината со импозантна бројка од 20.000 студенти

Интервју на Весна Ивановска за www.mkd.mk. СЕДЦ е водечки тренинг центар во Македонија и регионот, специјализиран за академски програми и обуки во областа на информатичката технологија, дизајнот и бизнис менаџментот што на почетокот на декември се ребрендираше и...

Qinshift academy, глобален бренд за неформално образование

Qinshift academy, глобален бренд за неформално образование

Интервју со Гордана Палчевска – Ристовска, оперативен директор (COO) на Qinshift Academy за www.inovativnost.mk Македонскиот број еден бренд за едукација Сеавус Eдукативен и Развоен Центар од неодамна продолжи да работи како Qinshift Academy. Што значи ребрендирањето...

Once upon a Shift Gala

Once upon a Shift Gala

Крајот на минатата година го одбележавме со голем настан, наречен Shift Gala, за кој сè уште зборуваме низ нашите ходници. ✨ Shift Gala одбележа три нешта - дипломска забава на повеќе од 600 студенти, нашата успешна соработка со 300 ментори и 100 партнерски компании,...

Ана Јовановска – ментор на академијата за сајбер безбедност

Ана Јовановска – ментор на академијата за сајбер безбедност

Слушаме K-Pop со Ана Јовановска и муабетиме за Cyber Security. Ана е ментор на академијата за сајбер безбедност и предава  Azure 104 и Azure 500. Здраво Ана. Иако Cyber Security и Online privacy одат рака под рака, дали би сакала јавно да споделиш нешто 😂 Здраво, јас...

Блашка Миева- Ментор на академијата за графички дизајн

Блашка Миева- Ментор на академијата за графички дизајн

Правиме Q&A сесија со Блашка Миева. Уметник и ментор par excellence. Предава ликовни елементи и теорија на бои на академијата за графички дизајн.   Здраво Блашка. Сподели нешто за тебе во три долги црти 😄   Здраво, јас сум Блашка од Скопје, уметник по...

Филип Кировски- Ментор на DevOps академијата

Филип Кировски- Ментор на DevOps академијата

Филип Кировски е ментор на академијата за DevOps, професија за која сите зборуваат поради се поголемата побарувачка на пазарот на труд. Прочитајте го целосното интервју и дознајте повеќе за Филип!   1.Кој е Филип Кировски и како стана дел од менторскиот тим на...

Јулијана Ацовска- Координатор на Дизајн академиите

Јулијана Ацовска- Координатор на Дизајн академиите

Разговараме со Јулијана Ацовска, координатор на дизајн академиите, која ни раскажа повеќе за своето долгогодишно искуство и академиите кои ги води. Како дел од академиите кои го проширија спектарот на СЕДЦ беа UI/UX (визуелни елементи/комплетна интеракција) и графички...

Дознајте што значи  CCNA  сертификација

Дознајте што значи CCNA сертификација

Компјутерските мрежи датираат од  1960-тите, со појавата на ARPANET, кој беше создаден од Министерството за одбрана на САД за истражувачки цели. ARPANET беше првата компјутерска мрежа што ги имплементираше TCP/IP протоколите, кои се основата на современиот интернет....

Виолета Маневска – Ментор на Академијата за Data Science

Виолета Маневска – Ментор на Академијата за Data Science

Ви ја претставуваме Виолета Маневска, ментор на Академијата за Data Science која во целост ни објаснува својот модулот, што значи да се биде data scientist и што се очекува по завршување на оваа Академија во рамки на работните позиции. Претставете се вие и вашата...

Даниел Јанколовски – Ментор на Академијата за Game Design

Даниел Јанколовски – Ментор на Академијата за Game Design

Даниел Јанколовски е ментор на Академијата за Game Design, индустрија која што во последниве години бележи навистина голем прогрес. За каков е начинот на функционирање и што се изучуваат студентите на оваа Академија во разговорот ни сподели доста интересни податоци,но...

Интервју со Христина Пецева – Програмски координатор на IThink Академијата

Интервју со Христина Пецева – Програмски координатор на IThink Академијата

Живееме во време каде што ИТ индустријата управува со светот. Оваа индустрија е во брз раст и развој, а со тоа неопходен чекор е децата да се запознаат и правилно да ги користат современите дигитални уреди. IThink Академијата е создадена со цел и намена да им овозможи...

Што претставува да си UI/UX дизајнер

Што претставува да си UI/UX дизајнер

“The new normal” ги насочи малите и големите бизниси се повеќе да целат кон целосен онлајн service. Овој тренд донесе поголемиот дел од IT гранките во светот да се во голем подем. Сите информации почнаа да ни стануваат целосно достапни онлајн, затоа фирмите се се...

3 Причини да учите DevOps

3 Причини да учите DevOps

Пазарење од дома, плаќање на сметки додека го пиете вашето утринско кафе, следење на најновите вести од светот во секое време, се само мал дел од моќта на Софтверот и Интернетот да го трансфоримраат физичкиот свет во онлајн кој постојано се развива. Со помош на...

Кариера како Графички Дизајнер

Кариера како Графички Дизајнер

Кога денес размислуваме за графички дизајн, прво на што помислуваме се рекламите што ги гледаме на социјалните мрежи. Тие претставуваат слики наменети за секој од нас поединечно, задржувајќи го нашето внимание. Начинот пак на кој се дизајнирани е различен. Некои веб...

Subscribe to receive the latest news and updates