23 December 2021

Dare to ask – Академија за Графички Дизајн

Продолжуваме со серијалот Dare to ask, каде што студентите поставуваат прашања кои досега не ги поставиле.
Студентите од Графички Дизајн поставија доста интересни прашања на кои одговорите ќе ги даде Координаторот и ментор на Академијата Јулијана Ацовска.

Колку е профитабилен Графичкиот Дизајн како работа?

Графичкиот дизајн е одлична професија за луѓе кои размислуваат креативно и уживаат во уметност, технологија и комуникација. Потреба од графички дизајнери има во секоја индустрија така што тие имаат можност постојано да работат на нови и возбудливи проекти.

Просечната плата на графички дизајнери кои се на почетокот на својата кариера се движи во интервалот од 40000$ до 49000$ годишно После пет годишно искуство просечната платата достигнува вредност и до 71000$ годишно.

Дали може да постигнеме добро работно место во Македонија?

Повеќето креативни области имаат потреба од Art Director . Тоа е импресивно работно место кое постои во графичкиот дизајн, рекламирањето, маркетингот и издаваштвото.

Кои стратегии да ги користиме за да привлекуваме клиенти?

Има многу начини на кои можете да ги зголемите шансите да освоите повеќе клиенти – од начинот на кој пристапувате кон испраќање предлози па се до основните тактики за поврзување со клиентот.

Неколку можни стратегии се:

 • Верувајте во себе
 • Побарајте препораки од клиенти со кои веќе сте соработувале
 • Погрижете се за вашето портфолио, направете го најдобро што можете
 • Бидете пријателски расположени
 • Комуницирајте внимателно
 • Испорачајте го она што го ветувате
 • Справувајте се со критиките како професионалец

Што не прави добар графички дизајнер?

Совети како да ги подобрите вашите вештини како графички дизајнер:

 • Добрите уметници копираат, големите уметници крадат
 • Станете перфекционист за да стигнете до следното ниво
 • Храбро превземете го проект што ве плаши
 • Учете од големите професионалци
 • Научете да им верувате на вашите уметнички инстинкти
 • Гордо покажете ги вашите дизајни
 • Постојано работете на вашето портфолио

Каде може да црпиме инспирација?

Постојан платформи за дигитални дизајнери и креативци каде што можете да ги видите најновите дизајнерски дела, да дознаете кој ги создал, кои биле предизвиците и како истите биле надминати:

 • Dribbble
 • Pinterest
 • Behance
 • 99 Designs

Како да почнеме да работиме како freelancer?

Многу графички дизајни во денешното одлучуваат да работат како freelance-ри што е време изборна опција. Freelance-рите можат да заработуваат дури и повеќе пари од графичките елементи кои работат во компаниите. Покрај тоа, тие ќе бидат поголеми во можностите за работа на проектите што сакате и сами да го одредите вашето работно време.

Сајтовите хонорарци-ри даваат неверојатна можност за талентирани студенти сакаат да изработат студии, а кои размислуваат и да заработат пари.

Неколку насоки да станете freelance графички дизајни:

 • Изградете портфолио
 • Грижете се за вашите први клиенти.
 • Не толку многу пребирливи
 • Искористете ја вашата мрежа
 • Секогаш барајте нови клиенти
 • Побарајте повратни информации и совети