Јовица Ризовски – Иден UI/UX Дизајнер

Јул 29, 2022

Ве запознаваме со UI/UX Академијата до најситен детал, поради тоа ви го претставуваме Јовица – студент на академијата кој ќе ви долови што значи да се биде студент во СЕДЦ а секако и неговите следни чекори кон кариера како UI/UX Дизајнер.

Здраво Јовица, накратко кажи ни нешто за себе?

Јас сум Јовица Ризовски, графички дизајнер од Скопје. Во моментов сум дел од Art & Design тимот на CrazyLabs. Работам во креативна средина каде што постојано и безрезервно се инвестира во професионална надградба, стимулира стекнување на нови знаења…

Се наоѓате на самиот крај од UI/UX Академијата, што би издвоил од наставата и дали истата ги исполни твоите очекувања?

Mи се допадна што во теорискиот дел од програмата покрај очекуваната содржина, големо внимание се посвети на општите дизајн правила и принципи со акцент на типографија, тероија на бои и сл. Сметам дека тоа дава одлична основа за многу студенти кои прв пат се среќаваат со дизајн.

Исто така изборот на проекти кои ги работевме за време на наставата – веб сајт, мобилна апликација и dashboard се три есенцијални проекти кои мора да ги има во секое UX портфолио.

Твој омилен модул и зошто?

UX сегментот од програмата лично ми беше најинтересен од причина што тука наидов на многу нови информации, кои ми помогнаа да ја дооформам комплетната слика од целиот UX/UI дизајн процес.

Раскажи ни го твоето кариерно патување, и како нашата Академија се вклопува во твоите идни планови?

Морам да признаам дека UX/UI дизајн веќе подолго време ми беше во  “агенда.”
Еден вид природна прогресија, по години работа со алатки како Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects и кратки екскурзии во Blender…
Така што решив повеќе да не одложувам и по кратко онлајн истражување се одлучив за SEDC.

Совет до идните студенти на UI/UX Академијата?

Имањето креативна професија е секојдневен предизвик и привилегија. Мислам дека SEDC UX/UI академијата е одлично избор за многу кои сакаат да го надградат своето знаење или едноставно започнуваат нова кариера.

Кариера како UI/UX дизајнер нуди одлични поволности за оние кои сакаат да ја изразат својата креативност на малку поинаков начин. Резервирајте го вашето место, уписите за следната група на Академијата се во тек.

 

Similar Posts

Успешна приказна- Давор Петровиќ

Успешна приказна- Давор Петровиќ

Разговараме со Давор Петровиќ, алумни студент од академијата за дигитален маркетинг кој по успешниот завршеток на наставната програма својата кариера ја продолжува во Adepto Solutions. Дознајте повеќе за неговото искуство од академијата и како истата му помогнала во...

Успешна приказна- Никола Трпевски

Успешна приказна- Никола Трпевски

Ви го претставуваме Никола Трпевски, алумни студент од академијата за компјутерски мрежи и IT Ops, кој ја започна својата кариера како Network Engineer во компанијата SAGA. Прочитајте повеќе за неговото досегашно искуство и како академијата му помогна во градењето на...

Никола Атанасоски- Успешна приказна

Никола Атанасоски- Успешна приказна

Разговараме со Никола Атанасоски, алумни студент од академијата за Game Design кој продолжи да ги надоградува своите знаења и вештини како гејм дизајнер во Aeria Canada. Погледнете го целосното интервју! 1.Кој е Никола Атанасоски? Здраво, јас сум Никола Атанасоски од...