Ве запознаваме со Лора Совкоска, алумни студент од академијата за веб дизајн и фронт-енд, која ја започна својата кариера како фронт-енд девелопер во Ирис.Дознајте повеќе за Лора и нејзиното искуство од академијата!

1.Што те мотивираше за веб-дизајн и фронт-енд академијата во СЕДЦ?

Изборот да се приклучам на академијата за веб дизајн и фронтенд во СЕДЦ беше поттикнат од мојот вистински интерес за онлајн светот и мојата желба да играм улога во правењето веб-страници да изгледаат и да работат подобро. Програмата на академијата изгледаше како совршена можност да научам како моите креативни идеи да ги претворам во вистински веб дизајни што луѓето можат да ги користат. Плус, бидејќи технологијата се движи толку брзо, не сакав да ја пропуштам шансата да бидам дел од сето тоа и да оставам свој белег онлајн!

 

2.Оваа академија има креативни модули и front-end development,  каде се пронајде повеќе?

Првично, повеќе тежнеев кон дизајнирањето, но како што напредував низ академијата, се најдов себеси сè повеќе привлечена од сложеноста на кодирањето. Почнав со голем интерес за изработка на визуелно привлечни дизајни, меѓутоа навлегувањето во светот на кодирањето ми отвори нова насока на креативност. Со текот на времето, почнав да ја ценам моќта на кодирањето со оживување на тие дизајни и подобрување на целокупното корисничко искуство. Така, додека дизајнот беше мојата почетна точка, моето патување ме наведе навистина да го прифатам спојот на дизајнот и фронтенд девелопмент, што резултираше со сеопфатен сет на вештини за кој сум навистина благодарна.

 

3.Работеше на реален проект за Bio422; можеш ли да ни раскажеш повеќе?

Работењето на проектот за реален клиент за Bio422 беше непроценливо искуство кое го истакна значењето на тимската работа во претварањето на дизајнерските концепти во вистински резултати. Соработката со останатите студенти и клиентот не само што ни овозможи да ги споиме нашите разновидни сетови на вештини, туку и нè научи на важноста од ефективна комуникација и разбирање на визијата на клиентот.

 

Заедничката навигација низ предизвиците на проектот ни овозможи да учиме еден од друг, да ги дотеруваме нашите пристапи за дизајн и кодирање и на крајот да испорачаме решение што ги исполни очекувањата на клиентот. Проектот Bio422 ја покажа моќта на тимската работа во трансформирањето на апстрактните идеи во конкретна дигитална реалност. Тоа беше наградувачко искуство кое не само што ги подобри моите технички вештини, туку и ја усоврши мојата способност да работам хармонично во тимски амбиент.

 

4.Како идна генерација на веб дизајнер, што е најважното нешто што го научи на академијата?

Оваа академија ме научи дека основата за создавање ефективни веб-страници е разбирањето на искуството на корисникот. Научив како да дизајнирам интерфејси кои не се само визуелно привлечни, туку и интуитивни и лесни за навигација.

 

Освен тоа, академијата ме опреми и со вештини за кодирање кои се покажаа како непроценливи. Учењето како да пишувам чист и ефикасен код беше од голема важност при претворањето на моите концепти за дизајн во функционални веб-страници. Ова двојно искуство за учење – комбинирајќи ги принципите на дизајн со владеење на кодирање – беше катализатор во моето патување како фронтенд девелопер, овозможувајќи ми да ги оживеам моите креативни визии во дигиталниот свет.

 

5.Порака до идните студенти

Започнувањето на ова патување на академијата за развој на веб дизајн и фронтенд во СЕДЦ е можност да го ослободите вашиот креативен потенцијал и да го прифатите дигиталниот свет. Додека истражувате во областа на веб-дизајнот и фронтенд девелопмент, запомнете дека секој предизвик со кој се соочувате е шанса да научите и да растете. Останете љубопитни и со отворен ум, бидејќи технологијата и дизајнот се полиња кои постојано се развиваат.

 

Иако несомнено ќе наидете на моменти на фрустрација, ова се отскочните камења кон целта. Прифатете го процесот, поставувајте прашања и побарајте насоки кога е потребно. Соработувајте со вашите колеги, ќе се изненадите колку многу можете да научите еден од друг.

 

Имајте на ум дека успехот е спој на страст, упорност и приспособливост. Не бегајте од кодирање ако сте повеќе склони кон дизајн, или обратно. Прегрнете ги двете страни на паричката, бидејќи овој спој на вештини е она што ве издвојува на ова динамично поле.

 

И на крај, запомнете дека патувањето не завршува со академијата; тоа е само почеток. Вештините што ќе ги стекнете овде ќе послужат како основа за доживотно истражување на креативноста и иновативноста.

 

Quote

„Силата не доаѓа од она што можете да го направите, таа доаѓа од надминување на работите за кои некогаш сте мислеле дека не можете“.

Дел од портфолиото на Лора
Уписите за адемијата за веб дизајн и форнт-енд
во тек, резервирај го своето место и креирај уште една успешна приказна !

Запознај ги нашите студенти

Успешна приказна – Роза Добринова

Успешна приказна – Роза Добринова

Која е Роза Добринова? Јас сум Добринова Роза, алумни студент од клупите на Qinshift Academy. По успешно завршена академска година добив можност да станам дел од менторскиот тим на Qinshift Academy како асистент на академијата за програмирање и воедно работам како...

Успешна приказна – Славе Ивановски

Успешна приказна – Славе Ивановски

Кој е Славе Ивановски? Јас сум Славе Ивановски, имам 20 години и доаѓам од Скопје. Пред извесно време ја завршив академијата за програмирање во Qinshift Academy и сум моментално студент на ФИНКИ. По завршување на средно образование во гимназијата “Јосип Броз-Тито”,...

Успешна Приказна – Марко Џамтоски

Успешна Приказна – Марко Џамтоски

  Кој е Марко Џамтоски? Јас сум Марко Џамтоски, љубител на фитнес и програмирање, и вистински се стремам кон одржување на здрав начин на живот. За мене, фитнесот не е само место за вежбање - тоа е  активност каде што се предизвикувам физички и ментално, постојано...